Debreceni Népi Együttes

A Debreceni Népi Együttes 1950 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy összegyűjtse és műsorában feldolgozza az alföldi magyar néphagyományokat, dalokat, táncokat. Ma már hazánk minden tánctípusa és dialektusa szerepel az együttes műsorán.Sztánai Farsang 2014

2014. január 31, Péntek - 2014. február 2, Vasárnap

"2014. februárjában majdnem napra pontosan kerül sor a Jubileumi Sztánai Farsangra. A rendezvénnyel a magyar kultúra két kiemelkedő személyiségének, Kós Károlynak és Móricz Zsigmondnak kívánnak emléket állítani. 1914. februárjában a kalotaszegi Sztánán rendezett bál díszvendége volt -Kós Károly meghívására- Móricz Zsigmond, aki itteni élményei alapján vetette papírra a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című írását. Sztánán a farsangi hagyományokat az ezredfordulón elevenítették fel újra, a bevételekből és támogatók adományaiból azóta sikerült felújítani és közösségi házként működtetni az egykori bálnak otthont adó, majd romokba dőlő iskolaépületet. A farsang közösségteremtő ereje azonban nemcsak ebben mutatkozik meg: az elöregedő falut ünnepekkor újra megtölti a hazatérő ifjúság, akiket így sikerül szülőföldjükhöz kötni. "

"1914-ben a már akkor rég hagyományossá vált sztánai farsangi bálon Móricz Zsigmond, Koós Károly és sok más Kárpát-Medencei értelmiségi mulatott együtt a Sztánai Kultúrotthonban. Ennek a mulatságnak a hatására Móricz megírta a "Nem Élhetek Muzsikaszó Nélkül" című népszerű regényét. Akkor még nem sejtették hogy négy év múlva más világ lesz...Sőt azt sem, hogy 100 év múlva újra megrendezésre kerül a bál! Áll hát a bál!"

Debreceni Nép Együttes

A Debreceni Népi Együttes az Örökös Kiváló Együttes címmel, Kölcsey Ferenc- és Pro Urbe díjjal büszkélkedhet, valamint a 2008. évben Megyei Príma Díjban részesült. Az együttes művészeti vezetői a Népművészet Ifjú Mesterei.

TOP