Debreceni Népi Együttes

A Debreceni Népi Együttes 1950 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy összegyűjtse és műsorában feldolgozza az alföldi magyar néphagyományokat, dalokat, táncokat. Ma már hazánk minden tánctípusa és dialektusa szerepel az együttes műsorán.20 éves a Martin szövetség

2013. november 13, Szerda

1993 júniusában közel húsz táncegyüttes részvételével alakult meg a magyarországi nem hivatásos néptánc mozgalom országos szövetsége, a Martin György Néptáncszövetség. A megalakulást követő húsz esztendőben a szervezet megerősödött, tagjai között ma már nem csupán a hazai táncegyüttesek legjobbjai, hanem vajdasági, felvidéki és erdélyi néptánc csoportok is megtalálhatók. A jubileumot a Szövetség egész napos fesztivállal, néptánc műsorokkal, pódiumbeszélgetésekkel és a két évtized legemlékezetesebb pillanatait felelevenítő filmvetítéssel ünnepelte meg. A programot az esti ünnepi gálaműsor zárta, amelyen a legkiválóbb nem hivatásos táncegyüttesek az elmúlt húsz esztendő koreográfiáinak legszebbjeit mutatta be. Erre a gálaműsorra kapott meghívást a Együttesünk is Dezsőházi Tamás-Hercz Vilmos: Szilágysági férfitáncok című koreográfiájával.

Debreceni Nép Együttes

A Debreceni Népi Együttes az Örökös Kiváló Együttes címmel, Kölcsey Ferenc- és Pro Urbe díjjal büszkélkedhet, valamint a 2008. évben Megyei Príma Díjban részesült. Az együttes művészeti vezetői a Népművészet Ifjú Mesterei.

TOP